Кръвна група и Rh фактор

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: През целия ден
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч.

 • Кръвна група с-ма АВО
 • Rh (Резус фактор)

Кръвната група съдържа информация за еритроцитите (червените кръвни телца) на даден индивид. Тя зависи от веществата (въглеводороди и белтъци) в клетъчната мембрана. Три от най-важните белега са A, B и 0 (AB0) и резус-факторът (Rh). Има още 46 познати антигена, повечето от които са доста по-рядко срещани в сравнение с AB0 и Rh.

Изследването на кръвната група е необходимо преди кръвопреливане и по време на бременност. Върху повърхността на червените кръвни клетки има антигени въз основа, на които се определя кръвната група.

Най-често определяните антигени за изследване за кръвни групи са (ABO) и Rh (резус) фактор.

Изследване за ABO кръвни групи

С изследването за АВО може да се определи дали човек има кръвна група А, В, АВ или О.

Ако Вашите червени кръвни клетки имат на повърхността:

 • Антиген А, тогава сте с A кръвна група. В плазмата на кръвта имате антитела, които взаимодействат с В кръвна група.
 • Антиген B, тогава сте с В кръвна група. В плазмата на кръвта има антитела, които взаимодейства с А кръвна група.
 • Нямате нито антигена А нито антиген В, тогава сте с О-ва кръвна група. В плазмата на кръвта имате антитела, които взаимодействат с А и В кръвна група.
 • Имате антиген А и антиген В, тогава сте с АВ кръвна група. В плазмата на кръвта нямате антитела, които да взаимодействат с А и В кръвна група.

При преливане на кръв е необходимо кръвта на донора да има същите антигени като Вашата кръв. Ако се прелее кръв, която има различни антигени, антителата на Вашата плазма взаимодействат с антигените на донорската кръв и това води до нейното разрушаване. Тази реакция се получава скоро след преливане на несъвместима кръв и може да предизвика сериозни увреждания и смърт.

При O-ва кръвна група няма антигени и е съвместима с всички кръвни групи. Поради тази причина хората с тази кръвна група се означават като универсални кръводарители. Хората с АВ кръвна група се означават като универсални реципиенти и могат да получават кръв от всички кръвни групи, защото нямат антитела в плазмата на кръвта.

Върху повърхността на червените кръвни клетки има и други антигени, които в някои случаи също могат да предизвикат проблем и реакция след кръвопреливане.

Днес рядко се наблюдават сериозни реакции след преливане на кръв и това се дължи на определянето на кръвните групи.

Изследване за Rh (резус фактор)

С изследването за Rh се определя резус фактора – антиген, който също е разположен на повърхността на червените кръвни клетки.

Ако Вашите червени кръвни клетки:

 • Имат на повърхността Rh антиген, тогава сте Rh-положителни Rh (+).
 • Нямат на повърхността Rh антиген, тогава сте Rh-отрицателни Rh (-).

Определянето на Rh фактор е много важно особено по време на бременност. Може да възникне проблем при жени, които са Rh (-), а бебето е Rh (+). Това се нарича Rh несъвместимост. Ако кръвта на бебето се смеси с тази на майката по време на бременността в майката се образуват антитела, които могат да разрушат червените кръвни клетки на бебето. Този процес се нарича Rh сенсибилизация и обикновено рядко се засяга бебето, по време на която бременност се случва, но се застрашава здравето на евентуално бъдещо бебе с Rh (+). След възникване на сенсибилизация бебето може да развие сериозни проблеми, които ако не се лекуват съществува риск от смърт.

Изследване за Rh е необходимо да се направи още по време на ранна бременност, ако майката е с Rh (-), за да се предотврати риск от сенсибилизация могат да влеят Rh имуноглобулини.

Изследването на кръвната група се провежда в някой от следните случаи:

 • Преди преливане на кръв.
 • Преди кръводаряване.
 • Преди даряване на органи за трансплантация.
 • Преди операция.
 • При плануване на бременност или по време на бременност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *