Паратхормон

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 11ч. на гладно
Забележка: Резултат на следващия работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

При изследването на паратхормон (ПТХ) се измерва нивото на този хормон в кръвта. Паратхормонът се отделя от паращитовидните жлези и участва в контрола на обмяната на калций и фосфор. Паращитовидните жлези обикновено са четири на брой и са разположени зад щитовидната жлеза. Изследването на паратхормон се провежда, за да се определи причината за нарушение в нивата на калций в кръвта.

В организма концентрацията на общия Са и Са++ се поддържат в сравнително тесен диапазон. Това се дължи на фина регулация, в която участват: ПТХ, Vit.D и метаболитите му, калцитонин, чрез три основни процеса: резорбция на Са в храносмилателния тракт, излъчване на Са през бъбрека, обмяна на Са в костите.

При понижаване на нивата на калций в кръвта се освобождава паратхормон от паращитовидните жлези. Това води до освобождаване на калций от костите в кръвта, както и до намаляване на отделянето на калций през бъбреците с урината. Освен това витамин Д се превръща в по-активна форма, която води до повишаване на абсорбцията (поглъщането) на калций и фосфор от червата. Ако нивата на калций в кръвта са високи от паращитовидните жлези се отделя по-малко количество паратхормон и целия процес протича обратно.

Твърде високите или твърде ниските нива на паратхормон могат да доведат до проблеми с бъбреците или костите, както и да променят нивата на калций и витамин Д.

Изследването на партхормон може да се извърши едновременно с изследването на калций и фосфор в кръвта.

Състоянията с повишен калций, в 90% от случаите се дължат на повишена секреция на ПТХ – първичен хиперпаратиреоидизъм, в останалите случаи могат да се дължат на:

– злокачествени заболявания с метастази в костите,

– саркоидоза,

– интоксикация с Vit.D,

– свръхдози Vit.A,

– хипертиреоидизъм,

– болест на Адисон,

– имобилизация и др.

Състоянията с понижен калций могат да се дължат на понижена секреция на ПТХ – хипопаратиреоидизъм или друго заболяване:

– дефицит на Vit.D,

– ХБН,

– чернодробна цироза,

– нефрозен синдром,

– остър панкреатит,

– някои лекарства и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *