Anti-TG ( TAT ) и anti-TPO ( MAT )

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 11ч.
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

 

Anti-TPO ( MAT )

Тироидно-специфичната пероксидаза ( TPO ) е ензим, който присъства в микрозомите на тиреоцитите и се изразява на  клетъчна повърхност. Заедно с тиреоглобулина участва в образуването  щитовидните хормони – Т3 и Т4. Anti-TPO ( MAT ) са антителата, които организма образува срещу ТРО.

Anti-TG ( TAT )

Тиреоглобулина е белтък, който се произвежда от щитовидната жлеза. Антителата представляват протеини, продуцирани от имунната система. Обикновено антителата се свързват с чужди молекули, попаднали в организма, и предизвикват унищожаването им. В някои случаи организма произвежда антитела срещу собствените си структури, както е при автоимунните болести. Тиреоглобулиновите антитела (ТАТ) атакуват тиреоглобулина – молекулата, от която се изграждат активните щитовидни хормони.

Двата вида антитела се повишават при автоимунни тиреоидити. Най-често срещания от тях е тиреоидит на Хашимото.

Изследването на двете антитела е важно за поставяне на диагнозата при тиреоидит на Хашимото, за проследяване развитието на болестта и в диференциално диагностично отношение/случаи за съмнение за автоимунен тиреоидит с неизвестен произход/. Чувствителността на тестовете може да се увеличи , чрез едновременно изследване на ТАТ и МАТ, и допълнително на TSH-рецепторни антитела. Отрицателния резултат не изключва наличието на автоимунно заболяване.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *