LH

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Сутрин до 11ч.
Забележка: Резултат на следващия работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Лутеинизиращият (ЛХ) и фоликулостимулиращият хормон (ФСХ) са известни като гонадотропни хормони. LH и FSH регулират и стимулират развитието и функциите на половите жлези (яйчниците при жените и тестисите при мъжете).

При жените, гонадотропните хормони с участието на хиталамуса, хипофизата и яйчниците регулират менструалния цикъл.

LH и FSH се освобождават от предния дял на хипофизата и с кръвния ток достигат до яйчниците. Там гонадотропните хормони стимулират растежа и узряването на яйчниковия фоликул и съответно биосинтезата на естрогени и прогестерон. Най-висока концетрация LH достига по средата на месечния цикъл като предизвиква овулацията и образуването на жълтото тяло, което секретира прогестерон.

Функцията на тестисите се намира под техния пряк контрол. Сперматогенезата се осъществява под контрола на ФСХ, който заедно с тестостерона има стимулиращо действие върху образуването на сперматозоидите. В лайдиговите клетки на тестисите, LH стимулира продукцията на тестостерон.

Ефектите, които хормоните на тестиса оказват върху секрецията на лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон са сложни и се осъществяват на принципа на отрицателната обратна връзка. Установено е, че тестостеронът потиска секрецията на ЛХ и по-слабо тази на ФСХ. Секрецията на ФСХ се потиска избирателно от фактор, който се нарича инхибин и се синтезира в тестиса.

Определянето на LH се използва за изясняване на функционални нарушения свързани със системата хипоталамус-хипофиза–половите жлези (яйчници/тестиси). Определянето на LH заедно с FSH се използва при следните индикации:

– вродени генетични заболявания (синдром на Търнър),

– поликистозни яйчници,

– за изясняване причините за аменореа,

– менопаузен синдром

– съмнения за инсуфициенция на лайдиговите клетки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *