FSH

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Сутрин до 11ч.
Забележка: Резултат на следващия работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Фоликулостимулиращият хормон (FSH) представлява биологично активно вещество, отделяно от предния дял на хипофизната жлеза (аденохипофиза), което стимулира нарастването и узряването на яйчниковите фоликули (мехурчета съдържащи яйцеклетка и фоликулни клетки) при жените и образуването на семенната течност при мъжете. FSH и LH действат синергично.

При жени, гонадотропните хормони като част от системата хипоталамус–хипофиза–яйчник регулират менстуралният цикъл.

LH и FSH се освобождават пулсиращо от гонадотропните клетки на предния дял на хипофизата. Нивата на LH и FSH, циркулиращи в кръвообращението се контролират от стероидните хормони на половите жлези, по механизма на отрицателната обратна връзка с хипоталамуса. В яйчниците FSH, заедно с LH, стимулират растежа и зреенето на фоликула и оттук биосинтезата на естрогени във фоликулите. Нивата на FSH достигат пик в средата на цикъла, въпреки че имат по–ниски стойности в сравнение с нивата на LH в същия период. Поради промяна на яйчниковата функция и намалената естрогенна секреция, високи концентрации на FSH се установяват по време на менопаузата. В тестисите FSH стимулира Sertoli-евите клетки, респ. сперматогенезата и продукцията на андроген, свързващия белтък. Нивата на LH и FSH при мъжете са ниски и в сравнително постоянни количества, концентрациите им рязко нарастват, ако функцията на тестисите бъде преустановена, напр. след орхиектомия.

Определянето на концентрацията на FSH се препоръчва за изясняване на дисфункция, свързана с оста хипоталамус–хипофиза–полови жлези (яйчник/тестис). Определянето на концентрацията на FSH, съвместно с определянето на концентрацията на LH е препоръчително да бъде извършено при следните индикации:

– конгенитални болести, съпроводени с хормонални нарушения;

– поликистозни яйчници;

– аменорея;

– менопауза;

– при мъже с азоспермия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *