Естрадиол

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Сутрин до 11ч.
Забележка: Резултат на следващия работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Естрогените са група женски полови хормони и включват естрон, естрадиол, естриол и др. Най-мощният от тях е 17-бета естрадиолът. В кръвните тестове се обозначава като Е2 и присъства в телата и на мъжете, и на жените. Образува се от мъжкия полов хормон тестостерон.

При жените естрадиолът се образува в надбъбречните жлези, във фоликулите на яйчниците и плацентата при бременните. В периода след половото съзряване до менопаузата концентрацията на естрадиол в кръвта е в пряка зависимост от менструалния цикъл.

Фоликулостимулиращият хормон (FSH) на хипофизата стимулира продукцията на естрогени. С възрастта стойностите на естрадиол при жените постепенно намаляват, а след менопауза стават сравнително ниски.

При мъжете естрадиол се синтезира в семенните мехурчета и в надбъбречните жлези. В мъжкото тяло този хормон е в други референтни стойности. Недостигът му е причина за стерилитет, а излишъкът води до феминизация – поява на типично женски полови признаци.

Функции на естрадиола

  • Естрадиолът играе ключова роля за оформянето на женското тяло. На него се дължи  натрупването на мастна тъкан на определени места по тялото. Участва в регулирането на менструалния цикъл и особеностите на сексуалното поведение при жените.
  • Естрадиолът способства активизацията на обменните процеси в костната тъкан.
  • Високите стойности на естрадиол водят до задържане на натрий и течности в организма (при бременните е възможно да се получат отоци), повишава кръвосъсирването.
  • Стойността на естрадиола в кръвта е показател за работата на яйчниците. Изследвания на естрадиол при жените се назначават при нарушения в менструалния цикъл, безплодие, забавяне на половото развитие или при преждевременно полово съзряване, при подозрение за тумор на яйчниците или хипофизата, при ин витро процедури.
  • При мъжете изследване на естрадиол се назначава при феминизация (промени в тялото към женски тип), стерилитет.

Високи стойности на естрадиол се срещат при кисти или рак на яйчниците при жените, рак на тестисите при мъжете, тежки заболявания на черния дроб, при прием на някои медикаменти.

Ниските стойности на този хормон могат да се дължат на прекомерно физическо натоварване, гладуване, нискокалорични диети, рязка загуба на тегло, някои интоксикации, изоставане в растежа, недостатъчна секреция на хормони на хипофизата, промяна на женското тяло към мъжки тип, хронични възпалителни заболявания на половите органи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *