Прогестерон

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 11ч.
Забележка: Резултат на следващия работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Прогестеронът е стероиден хормон участващ в менструалния цикъл, бременността и ембриогенезата при човека.

Прогестеронът влиза в групата хормони наречени прогестогени. Той се синтезира в надбъбречните жлези, половите жлези ( особено след овулация в жълтото тяло ), мозъкът и по време на бременност в плацентата. Прогестеронът е предшественик на естрогените и тестостерона, както и на надбъбречните хормони.

Нормално през първата половина на месечния цикъл преобладават естрогените. След овулация се покачва нивото на прогестерона и той преобладава през втората половина на цикъла. Ако не настъпи оплождане секрецията на прогестерон спира и до 48ч. настъпва менструация. Ако настъпи оплождане фоликулът, от който се е отделила яйцеклетка, се превръща в „жълто тяло“ ( curpus luteum). В жълтото тяло до 3-ти месец от бременността се синтезира все повече прогестерон, който предпазва матката от контракции по време на бременност и спомага за износване на плода. След този период плацентата замества жълтото тяло.

Ако не настъпи оплождане жълтото тяло регресира, а нивото на прогестерона започва да намалява след 21 ден от цикъла.

Индикации за изследване на прогестерон: диагностиката на фертилни нарушения, детекция на овулацията, оценка на лутеалната фаза и т.н. Обикновено кръв за изследване се взема на 22 ден от менструалния цикъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *