Антимюлеров хормон

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Преди обяд до 11ч.
Забележка: Резултат всеки четвъртък след 17ч.

 

Анти-мюлеровият хормон (АМХ) е гликопротеинов фактор на растежа, който играе важна роля още през вътреутробното развитие на човека. Под негов контрол се развиват мъжките полови органи у плода в първия триместър на бременността, а при липсата му – женските. Той се произвежда от гранулозните клетки на зреещия яйчников фоликул и в сертолиевите клетки при мъжете. Секретира се само в репродуктивните органи.

След диференцирането на женския пол, още през 36 гестационна седмица се наблюдава експресия на антимюлеров хормон у женския плод. От този период специална група клетки в яйчниците на всяка жена започват да секретират този хормон чак до менопаузата.

При раждане нивата му са по-високи при момичетата, с леко нарастване от втората до четвъртата година, след което нивото му нараства, за да достигне максимум към 24-25 годишна  възраст, след което  постепенно намалява като белег на изчерпване на овариалната функция. Стойностите му в отделните периоди на месечния цикъл остават непроменени. Спад може да се забележи и при млади жени и определено предшествува другите маркери за яйчников резерв като FSH и Inhibin B.

Анти-мюлеровият хормон е единственият маркер за яйчников резерв, който показва намаление и при млади (<35 годишна възраст) и при по-възрастни жени (>45 години). След менопаузата неговите нива в кръвта на жената са недоловими.

Клинично значение :

Нивото на АМХ е добър показател за оценка на „остаряването“ на яйчниците. Съпоставянето му с нивото на Inhibin B и възрастта дава възможност за най-добро „предсказване“ на настъпване на менопаузата.  Редица проучвания показват, че нивото на АМХ е много добър маркер за преценка на очаквания отговор при провеждане на програмата in vitro:

– най-изявеното му биологично действие е индуциране на регресията на мюлеровите тръби

– регулира функцията на FSH

– при in vitro фертилизация нормалния фоликулярен отговор е свързан с повишаването на стойностите на АМХ. Липсата на ефект от лечението е в корелация с десетократно намаляване на нивата му

Определянето на АМХ може да се използва за :

– диагноза на вторичен хипогонадизъм

– маркер за оценка на вторична аменорея

– маркер при синдрома на поликистозните яйчници

– маркер при гранулозо-клетъчните тумори. Високите нива означават ранно доказване на рецидив.

Предимства на АМХ:

– минимално варира по време на цикъла

– минимално варира между циклите

– нивата му не се повлияват сериозно от хормоналните промени при бременност

– не се повлиява от контрацептиви

– най-ранен индикатор за намаляване на яйчниковата репродуктивна функция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *