Cyfra 21-1

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Преди обяд до 12ч.
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Cyfra 21-1 се намира в клетките на белодробната тъкан,  на матката и стомашно-чревния тракт. Използва се като показател степента  на злокачествена дегенерация и некроза.

 Повишените нива на тази туморен маркер се срещат при  полиморфонуклеарен карцином на белия дроб, рак на шийката на матката, рак на гърдата, пикочния мехур, на яйчниците, на хранопровода, ректума. Показано е, че серумните нива на маркера рязко намалява след отстраняване на тумора на белите дробове, по-специално след операцията. Това е много информативен маркер в мониторинга на рак на белия дроб.

При заболявания с доброкачествена етиологията на повишено ниво на Cyfra 21-1 се наблюдава при цироза на черния дроб, хронична бъбречна недостатъчност, бронхиална астма и туберкулоза. Основните индикации за изучаването на този маркер  е мониторинга на рак на матката (особено шийката) и полиморфонуклеарния рак на белия дроб.

Нивото на Cyfra 21-1, като правило, е еднакво в серума на пациенти с не-злокачествени заболявания, с  дребноклетъчен белодробен карцином (SCLC) и в контролната група. Значително по-високи нива на Cyfra 21-1 са отбелязани при пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC), аденокарцином и плоскоклетъчен карцином на белия дроб. Това потвърждава високата  чувствителност и специфичност на Cyfra 21-1 в диференциалната диагноза на злокачествени и доброкачествени заболявания на белите дробове, както и SCLC и NSCLC. Чувствителността и специфичността на Cyfra 21-1 при рак на белите дробове е съответно 57.7 и 91.9%. При плоскоклетъчен карцином на белия дроб (PRL) чувствителността (76,5%) е по-висока, отколкото при аденокарцином (47.8%) и дребноклетъчен белодробен карцином (32,1%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *