Риск на Алгор. за овариална малигнизация ( ROMA )

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Преди обяд до 12ч.
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Пакетът включва следните изследвания :

  • Риск за Овариална Малигнизация (ROMA) – фертилни
  • Риск за Овариална Малигнизация (ROMA) – постменоп.
  • маркер CA-125
  • маркер HE4

Ракът на яйчника е на четвърто място по смъртност сред карциномните случаи при жените. Комбинираното използване на HE4 и CA125 увеличава чувствителността и подобрява управлението на лечението за овариален рак.

CA125 e глюкопротеин с висока молекулна маса, който се секретира във фалопиевите тръби, ендоцервикса и горната част на влагалището и мезотелните клетки (плевра, перикард, перитонеум). Въпреки че CA125 е относително неспецифичен маркер, в момента се интерпретира като основен туморен маркер за мониторинг на терапията и напредъка на заболяването при пациентки със серозни овариали карциноми.

 HE4 принадлежи към семейството на киселите белтъци (WFDC) с предполагаеми трипсин-инхибиторни свойства. HE4 е изолиран за първи път в тъкан на човешкия епидидим. Този биомаркер има много ниска експресия в епитела на респираторни и репродуктивни тъкани, включително яйчника, но е с висока експресия в тъканта на овариалния карцином. Освен това повишени стойности могат да се установят в серума на пациенти с рак на яйчника. Очаква се новият туморен маркер HE4 да помогне при оценката на риска от епителен овариален карцином.

– HE4 и CA125II са допълващи се маркери и комбинираното им използване увеличава диагностичната точност при всички възрастови групи. Чрез измерване на двата маркера заедно, диагностичната им стойност може да бъде обединена за осигуряване на максимална чувствителност и специфичност за първична диагноза – особено за пациенти с пелвисна маса и открит рецидив по време на последващата терапия.

– Комбинацията от двата маркера CA125 и HE4 е по-точен предиктор за злокачественост отколкото всеки от двата поотделно.

ROMA повишава диагностичната стойност на комбинацията от двата маркера HE4 и CA125:

– Измерените стойности на HE4 и CA125 могат да се комбинират в алгоритъм, наречен ROMA. Този алгоритъм включва освен това и статуса на менопауза на жената. Алгоритъмът класифицира коректно 94% от жените с епителен овариален карцином. Тази висока точност помага жените да бъдат стратифицирани в нискорискови и високорискови групи и така подбрява диагностиката, лечението и грижите за пациента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *