Ig E total

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Ig E total

Имуноглобулин Е e термолабилен мономер с изключително малко съдържание в серума. При него липсват подкласове.

При алергични заболявания и някои паразитози количеството на имуноглобулин Е (IgЕ) се повишава.

Атопия е персоналната и/или фамилна склонност за развитие на сенсибилизация и производство на Ig Е антитела в отговор на обичайна експозиция на алергени, най-често протеини, която се проявява обикновено в детска или юношеска възраст. Като последица, такива индивиди могат да развият типични симптоми на астма, риноконюнктивит или екзема.

Имуноглобулин Е участва в реакциите на свръхчувствителност от бърз тип (алергични реакции). При сенсибилизаци на организма с антиген, наречен алерген, се синтезират големи количества имуноглобулин Е. Мастоцитите и базофилните клетки притежават рецептори за Fc-фрагмента на IgЕ и се свързват с него. При формиране на комплекса антиген-антитяло върху повърхността на тези клетки настъпва дегранулиране на мастоцитите и отделяне на вазоактивни медиатори и цитокини, които повишават пропускливостта на кръвоносните съдове. Така се развива силно изразена алергична реакция, израз на свръхчувствителност от бърз тип.

Имуноглобулин Е (IgЕ) няма аглутиниращи свойства, но притежават способността да опсонизират стомашно-чревни паразити и хелминти.

Един коментар по Ig E total

  1. Надя Живкова каза:

    Добър ден днес пускахме 2 изследвания на детенце в cibalab- Ege total и ЕСР (еозинофилен катионен протеин). Притеснява ме фактът, че лаборантката взе кръв само от пръстчето, а в сайта виждам, че за едното изследване е необходима венозна кръв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *