Еозинофилен катионен протеин ( ECP – Eosinophil Cationic Protein )

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка
: Резултат всеки понеделник след 18ч.

 

Еозинофилен катионен протеин ( ECP – Eosinophil Cationic Protein )

ECP е високо токсичен протеин, открит в еозинофилните гранули. Еозинофилите са клетки, които играят основна роля при формирането на алергичното възпаление при астма. Когато еозинофилите в дихателните пътища са активни, те претърпяват дегранулация, причиняваща увреждане и десквамация на епитела. Това може да увеличи чувствителността и да доведе да хронични възпалителни заболявания  на дихателните пътища. ECP се освобождава от активните еозинофили по време на възпалителния процес. Активираните еозинофили присъстват в мукозата на белия дроб при астматични пациенти.

Високото ниво на ECP в серум е индикация за възпалителен процес, който е рисков фактор за пациентите с астма. То е обективен тест за еозинофилен възпалителен статус при астма.

Измерването на ECP в серум е пряк и точен метод за оценка на остротата на възпалителния процес на горните дихателни пътища и за хода на неговото развитие.

Резултатите от ECP теста се използват за :

– мониториране на астматичен възпалителен процес;

– оптимизиране схемата на лечение с кортикостероиди;

– откриване на пациенти с все още неизявени симптоми;

– нивата на ECP отразяват ефекта от терапията на възпалението при астматични пациенти. Чрез измерването на ECP по време на терапията се получава обективна оценка за ефикасността от действието на антивъзпалителните препарати. Това помага да се оптимизира дозата и продължителността на терапията;

– за диагностициране на алергична астма (IgE медиирана астма), дължаща се на имунологични механизми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *