Фецес

Взема се: Фецес
Условия за вземане: Фецес за микробиологично изследване се взема след спонтанна или предизвикана дефекация в чист, необработван със сапуни и дезинфектанти съд, може от памперси. С помощта на лъжичката, която е прикрепена към капачката на стерилен контейнер се взема от 2 – 3 участъка на фецеса количество колкото грахово зърно. Да се избягват участъците с кръв. Препоръчително е да се взема от места с наличие на слуз (те са богати на бактерии).
Забележка: До 72 часа след получаване на материала.

 Изследва се за патогенни бактерии  и гъбички (Candida). При наличие на позитивен резултат от микробиологичното изследване  се определя чувствителността на изолираните микроорганизми към медикаменти (антибактериални) с цел да се подбере най-подходящото лечение.

Микроорганизми, причинители на бактериални инфекции:

Заболяванията с диариен синдром се предизвикват от голям брой патогени, включващи бактерии, вируси, паразити. Най-чести бактериални причинители са Campylobacter, Salmonella, Shigella, патогенни E.coli. Причинители на хранителни токсикоинфекцииS.aureus, Bacillus cereus и други Bacillus spp., Clostridium perfringens, Clostridium botulinum. По-редки бактериални патогени са Listeria monocytogenes, Vibrio, Y.enterocolitica, Aeromonas, Plesiomonas shigelloides, C.difficilleпричинител на антибиотик- свързана диария( псевдомембранозен колит )Причинители на вирусни гастроентерити, най-вече при деца са: ротавируси, аденовируси, Norwalk-like вируси, калцивируси др.

Рутинно изпражненията се изследват за Salmonella, Shigella spp., при деца до три години и при възрастни при епидемични взривове и клинични показания- и за патогенни E.coli, включени в I, II  и  III групи( О25, О26, О55, О111, О119, О44, О78, О86, О127, О128, О6, О20, О124, О125, О126 ). При диарични изпражнения, особено със слуз и кръв- микроскопски препарат и микроскопско изследване за Campylobacter.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *