Рота и адено вируси

Взема се: Фецес
Условия за вземане: Фецес за микробиологично изследване се взема след спонтанна или предизвикана дефекация в чист, необработван със сапуни и дезинфектанти съд, може от памперси. С помощта на лъжичката, която е прикрепена към капачката на стерилен контейнер се взема от 2 – 3 участъка на фецеса количество колкото грахово зърно. Да се избягват участъците с кръв. Препоръчително е да се взема от места с наличие на слуз (те са богати на бактерии).
Забележка: Резултат в същия работен ден след 17ч.

Ротавирусът е най-честата причина за диария сред кърмачета и малки деца.  Също този и няколко подобни вируси са най-честата причина за така наречения стомашен грип.

До 5-годишна възраст почти всички деца заболяват от вируса поне веднъж. Но с всяко преболедуване резистентността на организма към вируса се засилва все повече, като последващите възпаления са все по-незначителни; възрастните рядко биват засегнати. Има 5 вида Ротавирус – A,B,C,D и Е.Видът „А“ е най-разпространеният, като е причинител на 90% от инфекциите при хората.

Нелекуваното заболяване може води до тежка дехидратация и нарушение в електролитния баланс, което е особено опасно у бебетата и децата в предучилищна възраст.

Аденовирусите причиняват много заболявания с локализации в дихателната, храносмилателната система и около очите. Някои серотипове са с тропизъм към тънкото черво и са едни от основните причинители на гастроентерити у децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *