Микоплазма и Уреаплазма във вагинален/цервикален секрет

Взема се: Влагалищен/цервикален секрет
Условия за вземане: Материала се взема от лекар специалист
Забележка: До 72 часа след получаване на материала.

Микоплазмената уро-генитална инфекция се причинява от бактерии от вида Mycoplasma и Ureaplasma. Те са широко разпространени в природата и предизвикват различни заболявания при човека, животните и растенията. При човека заболявания на пикочно-половата система причиняват Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum и Ureaplasma parvum.

Микоплазмите се установяват в уро-гениталната система при 20-40% от сексуално активните здрави мъже и жени, без да предизвикват оплаквания. Те могат да предизвикат различни оплаквания и да засегнат външните и вътрешни части на уро-гениталната система.

Гениталната микоплазмена и уреаплазмена инфекция се предава по полов път (при генитален или орален контакт). Възможно е и вертикално пренасяне на инфекцията от майката на детето (при раждането или по време на бременност), както и при трансплантация на тъкани.

Представителите от вида Ureaplasma и Mycoplasma са изолирани при 30-80% от здрави хора, без прояви на инфекция, като това носителство е по-често при жените. Установено е, че над 20% от живородените здрави деца са колонизирани от ureaplasma urealythicum, като този процент е по-висок при недоносени деца. След 3ия месец детския организъм постепенно се очиства от микоплазмите, като при големите деца и възрастните, които нямат сексуални контакти, носителството е по-малко от 5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *