Chlamydia trachomatis Ig A , Ig G , Ig M

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Материали приети до четвъртък 12часа, резултат в петък след 13 часа

Chlamydia trachomatis Ig A , Ig G , Ig M

Хламидиите са облигатни вътреклетъчни Gr(-) бактерии, с изразен тропизъм към епителните клетки на лигавиците. Към рода Chlamydia принадлежат 4 вида:

C.trachomatis, C.psittaci, C.pneumoniae, C.pecorum

Хламидиоза – заболяването се причинява от Chlamydia trachomatis. Предава се само по полов път, при полов контакт с инфектиран партньор. Съвременни данни сочат, че е четири пъти по-често срещано заболяване от гонореята. Инкубационния период е 7 – 14 дни. При мъжете възпалението на пикочния канал се изразява със слаби субективни усещания, оскъдно светло и гъсто течение. Характерно е продължителното му развитие с често възобновяване на инфекцията. Но много по-рядко довежда до стерилитет отколкото при жените. При тях заболяването може да засегне уретрата, шийката на матката, матката, маточните тръби, както и Дъгласовото пространство. В повечето случаи протича безсимптомно, което не позволява поставянето на ранна диагноза и  играе важна роля за възникване на безплодието.

До 80% от гениталните инфекции при жените и до 25% при мъжете протичат асимптомно, но тези индивиди са опасни като източник на инфекцията.

 Успоредно с това важно е наличието на асимптомни, атипични и неразпознати форми на протичане на инфекцията, които се демонстрират направо с настъпили усложнения! По тези причини скрининговите изследвания на млади жени със или без гинекологична симптоматика за откриване на хламидийна инфекция имат оправдание, колкото и скъпо да струват лабораторните изследвания. Чрез тях се осигурява ранна етиологична диагноза и целенасочено лечение.

Прилагани в лабораторията тестове за диагноза на хламидийни инфекции:

Chlamidia директен тест

Доказване на хламидийния антиген в материал взет от болни в зависимост от локализацията на инфекциозния процес (остъргване от конюнктивата и склерата, конюнктивален секрет, материал от ендоцервикса, простатен секрет, уретрален секрет и т.н.).

Серологична диагноза на C.trachomatis инфекциите (ELISA)

Най-подходящ момент за вземане на проба е хламидийната инфекция да е в остра форма или рековалесценция, според клиничното протичане. Тогава се документират високи стойности на антихламидийни антитела в серума:

– наличието на Ат от клас IgM (над определени гранични стойности) при липса на антитела от клас IgG говори за най-ранна фаза на имунен отговор (преди да е започнал синтез на антитела от клас IgG или те са в много ниски стойности), присъщ за т. нар. “свежа инфекция”.

– наличието на антитела от клас IgM и IgG във високи стойности – говорят за разгърнат имунен отговор (с превключен синтез и на IgG антитела) при “свежа инфекция “.

– наличието на високи стойности на IgG при ниски (нормални) стойности на IgM – говорят за значително напреднала инфекция или хронифицирала.

 Паралелното изследване на IgM и IgG има определено предимство, тъй като хламидийната инфекция може да бъде доказана в най-ранната фаза от нейното развитие само по повишените стойности на IgM, в тази фаза IgG са все още в норма. При напреднала инфекция, когато стойностите на IgM се нормализират, инфекцията се доказва по високите нива на IgG .

– при изследване само на IgG (без IgМ), когато получените стойности са гранични  или са около горна граница на нормата, но е налице подозрителна клиника, насочваща към такъв вид инфекция е уместно изследване на IgG в динамика , т.е. втори серум за IgG – 2 седмици след взетия първи. Покачване стойностите на IgG във втория серум е доказателствено за хламидийна инфекция.

NB! След преминала хламидийна инфекция (лечение), понижението на стойностите на IgG може да бъде много бавно, възможно е до 1-2 години да персистират IgG над нормалните стойности. Това налага при диагностиката на хламидийната инфекция да се съпоставят данните от клиничната картина, лабораторните изследвания и епидемиологичната ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *