Калий

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Сутрин, на гладно
Забележка: Резултат в същия работен ден след 17ч.

Калий ( Potassium, K+ )

Калият е основен катион на вътреклетъчното пространство: 98% от него се намира в клетките и само 2% в извънклетъчната течност. Поддържането на висока концентрация на К+ в клетките се осъществява благодарение дейността на К+/Nа+ АТФ-аза (активно изпомпване в клетките). Това асиметрично разпределение на К+ във вътре- и извънклетъчното пространство е от важно значение за поддържане на мембранния потенциал и електрическата активност на клетките – особено на нервната, мускулната тъкан и сърцето. По тази причина промяната в концентрацията на извънклетъчния К+ обуславя значими промени във възбудимостта на тези тъкани. Остро настъпилата хипокалиемия – ↓възбудимостта, а хиперкалиемията – ↑възбудимостта. Калият постъпва с храната, отделя се в 10% през червата и 90% през бъбрека. На ниво бъбрек регулацията в отделянето на калия е много сложна (гломерулна филтрация, реабсорбция в проксималния тубул и бримката на Хенле, и секреция в дисталния тубул).

Състояния с повишен калий: повишен прием на К+ особено при нарушена бъбречна функция, намалено отделяне на К+ през бъбрека (ОБН, ХБН, хипоалдостеронизъм, терапия с К+-съхраняващи диуретици), преразпределение на К+ от вътре- към извънклетъчното пространство (масивен разпад на тъкани – изгаряния, мускулни травми, тумори, или клетки – остра хемолиза, цитостатици), тъканна хипоксия (повишен клетъчен пермеабилитет), остра ацидоза (преразпределение), дефицит на инсулин, дигиталисова интоксикация (блок на К+/Nа+ АТФ-аза) и др.

Състояния с понижен калий: недостатъчен внос с храната (анорексия, алкохолизъм…), повишени загуби през храносмилателния тракт (тежки и хронични диарии, злоупотреба със слабителни, обилни повръщания и др.), повишени загуби през кожата (обилни изпотявания, обширни изгаряния, секретиращи рани…), повишени бъбречни загуби (терапия с К+-губещи диуретици, ХБН – полиурична фаза, осмотична диуреза, нарушена тубулна функция, повишение на минералкортикоидите и др.), преразпределение на К+ от извън- към вътреклетъчното пространство (лечение с инсулин, лечение с Vit.B12 и фолиева киселина – усвояване от стимулираната хемопоетична тъкан, остра алкалоза…) и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *