hs CRP

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Сутрин, на гладно до 10ч.
Забележка: Резултат в същия работен ден след 17ч.

High-sensitivity C-reactive protein ( hs CRP, високочувствителен CRP )

Изследването на hs CRP определя точно ниски нива на CRP и се използва за предсказване на риска за развитие на сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения ( инсулт, инфаркт и др.). По-високите нива на hsCRP са свързани с по-висок риск от сърдечни заболявания.

Около 50% от всички инфаркти и инсулти засагят хора, които имат нормални нива на холестерола и изглеждат здрави. Тестването на hsCRP дава възможност за се идентифицират тези хора и да се вземат мерки за намаляване на риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

hsCRP се препоръчва като един от няколкото теста, заедно с липидния профил, за определяне на сърдечно-съдовия риск. Допълнителни рискови фактори, са повишените нива на холестерол, LDLC, триглицериди и глюкоза. В допълнение, тютюнопушене, високо кръвно налягане (хипертензия), диабет   повишават нивото на риска. Добре е изследването на hsCRP да се повтори, за да се потвърди, че пациента има устойчиво ниски нива на възпаление.

Установено е, че при относително високи нива на hsCRP в иначе здрави индивиди   има повишен риск от бъдещи инфаркт, мозъчен инсулт, внезапна сърдечна смърт, и / или периферна артериална болест, дори когато нивата на холестерола са в рамките на допустимите граници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *