Ig G

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин, на гладно до 10ч.
Забележка: Резултат на следващия работен ден след 17ч.

IgG антитела се откриват в тъканните течности. Те са най-малките по размер, но най-много като количество –  75% до 80% от антителата в организма. IgG имуноглобулините в плазмата представляват около 20 % от общия белтък.  Те се разпределят в четири подкласа – IgG1, IgG2, IgG3, IgG4, които се различават помежду си по своите качества и биологични функции. IgG се синтезират обикновено при вторичен имунен отговор. Те имат много важна роля за борба с вирусни и бактериална инфекция. IgG антителата са единствените антитела, които могат да преминават през плацентата и да осигуряват защита на бебето.

Високите стойности на IgG могат да се дължат на хронични инфекции – като СПИН; мултиплен миелом; мултиплена склероза; хроничен хепатит.

Ниски нива на IgG може да има при макроглобулинемия. При това заболяване високите нива на IgM пречат на образуването на IgG. Ниски нива на IgG може да има при някои видове на левкемия, увреждания на бъбреците (нефротичен синдром). Някои хора се раждат с ниски нива IgG. Тези хора са с повишен риск от инфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *