Феритин

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Сутрин, на гладно до10ч. Да се изисква информация за прием на медикаменти, съдържащи мед и желязо.
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Феритинът е основна форма за съхраняване на резервното желязо в организма. По този начин се изолира силно токсичното желязо от клетъчното съдържимо до момента на използването му. Въпреки че феритинът се намира в тъканите малка част от него може да се установява в плазмата, кадето концентрацията му е пропорционална на тъканната концентрация. Измерването на серумното ниво на феритина директно показва количеството на резервното желязо.  Понижаване на нивото му има при латентен железен дефицит.

Високи стойности на феритин може да има в следните случаи:

  • Много високите нива на феритин (над 1,000 mcg/L) могат да означават хемохроматоза – натрупване на желязо в организма. В някои случаи това заболяване е наследствено. Някои заболявания и състояния – алкохолизъм, таласемия, някои видове анемия, чести кръвопреливания водят до разрушаване на червените кръвни клетки и от там също могат да доведат до хемохроматоза.
  • Високите нива на феритин могат да се дължат на някои заболявания – чернодробни заболявния (цироза, хепатит), болест на Hodgkin, левкемия, инфекция, артрит, лупус, диета богата на желязо.
  • Натрупване на желязо в някои органи – панкреас (задстомашна жлеза), сърце. Това може да доведе до нарушение във функционирането на този орган.

Ниски стойности на феритин може да има в следните случаи:

Ниските нива на феритин обикновено се дължат на дефицит на желязо, който може да се дължи на:

  • Хронична кръвозагуба – тежко менструално кървене, кървене от стомашно-чревния тракт(язва, полипи на дебелото черво, рак на дебелото черво, хемороиди);
  • Бременност;
  • Диета бедна на желязо;
  • Тежко протичащи кожни заболявания – псориазис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *