С3 и С4 фракция на комплемента

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин, на гладно до 10ч.
Забележка: Резултат петък след 17ч.

Системата на комплемента играе важна роля в защитата срещу инфекциозни външни агенти. Тя съдържа около 20 плазмени белтъка, които функционират и като ензими и като свързващи белтъци и обикновено циркулират като неактивни прекурсори.

Когато бъде задействана от един от няколкото пускови механизма, протеази в системата разцепват (отделят малка част) специфични протеини, като по този начин ги активират и инициират дълга каскада от допълнително разцепване на протеини. Крайният резултат на тази активирана каскада е масивно усилване на отговора и активирането на комплекс, атакуващ клетъчната мембрана, който убива клетките.

Съществуват три биохимични пътя за активиране на системата на комплемента: класически път на комплемента, алтернативен път и лецитинов път.

Съществуват механизми, които предотвратяват активирането на комплемента към собствени тъкани на организма.

В някои случаи, въпреки това е възможна неговата активация – при заболявания като гломерулонефрити, васкулити, Lupus erythematodes, рецидивиращи инфекции, остър панкреатит, което налага изследването на фракциите на комплемента.

Понижение на С3 и С4 се наблюдава при активиране на системата на комплемента по класическия път – от комплекси антиген-антитяло (IgM и IgG), при недоимък на С1-естеразния инхибитор.

Понижение на С3:  автоимунни заболявания, респираторен дистрес синдром, бактериемия, тъканни увреждания.

Понижение на С4 : ДИК-синдром, остър глумерулонефрит

Повишение на С3 и С4 : остри възпалителни процеси, злокачествени заболявания ( предимно увеличение на С4).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *