anti ASCA Ig G (анти сахаромицетни антитела) кол.

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

 

ASCA ( anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies – анти Saccharomyces cerevisiae антитела)

ASCA антителата, заедно с перинуклеарните антинеутрофилни цитоплазматични антитела ( pANCA) са два от най-често използваните маркери при индикация на причините за колити. ASCA антителата се образуват срещу различни белтъчни молекули на дрождите ( Saccharomyces cerevisiae), обикновено съдържащи се в техните клетъчни стени.

Чрез ASCA е възможно да се разпознае болестта на Крон, докато ANCA се използва да диагностика на улцерозен колит. Именни чрез серологичното изследване за наличие или отсъствие на тези антитела става възможно разграничаването на тези две заболявания.

Болестта на Крон е хронично възпаление на стомашно-чревния тракт често придружена с екстраинтестинални промени. Причината за появата на това заболяване най-вероятно е автоимунна реакция, свързана с появата на язвени образувания на храносмилателния канал. Болестта на Крон може да засегне различни части на храносмилателния канал ( от устната кухина до ануса), но най-често тънките черва.

Заболяването е най-разпространено в Северозападна Европа и Северна Америка. Боледуват предимно млади хора на възраст 20-40 години. Нерядко се наблюдава втори пик на болестта след 50 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *