anti DGP (деаминиран протеинов епитоп) скрининг

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Anti DGP (деаминиран протеинов епитоп) скрининг

 

Цьолиакия е заболяване, известно също като глутен чувствителна ентеропатия е предимно заболяване на детския организъм. Тя се причинява от реакция на свръхчувствителност срещу глиадин, протеин, присъстващ а в много зърнени култури. Тази, немедиирана от IgE  алергия към храна води до големи смущения в абсорбирането и се характеризира с пълна атрофия на чревните власинки и хиперплазия на криптите на тънкото черво.

Пациентите, страдащи от цьолиакия трябва да поддържат диета без глутен  за останалата част от живота си. Глиадините са протеини, съдържащи високи количества от аминокиселините пролин  и глутамин. Тези протеини принадлежат към хранителна тъкан на зърнени семена от пшеница, овес, ечемик и ръж, и са отговорни за  свойствата на брашното да се пече. 

 

След резорбия  глиадинът се дезаминира от тъканната трансглутаминаза ( tTG ), в мукозната мемрана на тънките черва. Глиадиновите фрагменти ( деаминирани глиадинови пептиди) се свързват с HLA-молекулите на антиген-представящите клетки, като се разпознава с помощта на T-хелпери. Този широк имунен отговор води до образуване на антитела срещу DGP , в допълнение към тези, образувани срещу tTG.

 

Доказано е, че титъра на DGP антитела корелира много добре с морфологичния вид на лигавицата на тънкото черво. Добре документирано, че нивото на DGP антитела  пада много бързо, след започване на диета без глутен и се повишава веднага след възстановяване на глутена в диетата. Така, че серологичните изследвания представлява надежден метод за наблюдение на пациенти, и по-специално деца и тийнейджъри, за тяхното придържане към диетата без глутен.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *