СПИН ( HIV 1/2 )

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: През цения ден
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

СПИН ( HIV 1/2 )

Синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) е заболяване на човешката имунна система, причинено от вируса на човешката имунна недостатъчност (ХИВ). Болестта прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим за опортюнистични инфекции и тумори.

ХИВ се предава чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течносткръв, сперма, вагинална течност, предеякулат или кърма.[4][5] Това предаване може да стане при анален, вагинален или орален секс, кръвопреливане, при употреба на замърсени хиподермични игли, при бременност, раждане, кърмене.

Изследване за наличието на антитела и вирусни частици срещу/на причинителя на СПИН. В лаборатория Здраве използваме луминисцентна методика, характеризираща се с по висока чувствителност и специфичност.Положителните проби се потвърждават в Националната лаборатория по СПИН. При положителна реакция трябва да се обърнете към специалист в Инфекциозна болница за провеждане на антивирусна терапия. Възможни са и фалшиво положителни проби,поради което всяка съмнителна проба подлежи на потвърждаване. Това може понякога да забави резултатите от изследването и при отрицателен резултат. Важно е да се знае че теста е показателен след около 30 дни след евентуалната среща с вируса. При използване на PCR реакция е възможно откриване на вируса след 7-10 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *