HBsAg (Хепатит B)

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

HBsAg (Хепатит B)

Маркери за хепатит В (HBV)– заразяването става по полов път, кръвопреливане, медицински манипулации и се предава от майка на дете. Инкубационния период е до 6 месеца.

Хепатит В се причинява от вирус, наречен хепатит В вирус (HBV). HBV съдържа ДНК и спада към семейство Hepadnaviridae, т.е. няма никакви „родствени“ връзки с другите най-чести причинители на вирусни хепатити- хепатитните вируси А и С.

Генетиният код на вируса съдържа информация за производството на няколко вирусни белтъка, които са от голямо значение за размножаването на вируса и развитие на инфекцията. Тези белтъци са:

– хепатит В-повърхностния антиген, наричан още „австралийски антиген“ (HBsAg),

– сърцевинен антиген на хепатит В (HBcAg),

– хепатит В „е“ антиген (HBeAg) и

– ензима ДНК-полимераза.

Тези белтъци са важни, тъй като именно те се определят в кръвните изследвания, които определят диагнозата на заболяването, тежестта и прогнозата на инфекцията с вируса на хепатит В.

  • HBsAg (Австралийски антиген)-основен маркер на инфекцията. С това изледване се доказва наличието на вирус в организма. Ако пациент има назначение HBV или изследване за Хепатит В се има предвид HbsAg. Наличието на дори минимални количества HBsAg  има диагностична стойност. Пациента при изследване на HBsAg ще получи качествен резултат (положителен или отрицателен) за наличието на HBV вирус.
  • HBsAg количествен тест – прави се при доказани носители за HbsAg с цел проследяване на лечението. Пациента в този случай ще получи измереното количество на HbsAg IU/ml. Той дава по косвен път информация за концентрацията на  HbsAg в черния дроб
  • анти – HBsAg – доказва се наличието на антитела срещу HbsAg.  Той се появява след като HbsAg изчезне. Формират се и след имунизация с противохепатитна ваксина.
  • HBeAg – доказва се наличието на активно размножаване на вируса в организма, т.е. висока вирусна инфекциозност. Показва активна инфекция. Изледва се при положителни за HbsAg. Наличието на HBsAg едновременно с HBeAg е белег за активна вирусна репликация. Липсата на HBeAg не означава липса на вирусно размножаване, а може да се отнася до инфекция с мутирал вариант на хипатит В.
  • анти – HBeAg – антитела, които се изследват при хронични хепатити. Появяват се след изчезването на HbeAg.
  • анти-HBcIgM – антитела, които се доказват при остър вирусен хепатит.
  • анти HBc total (anti Hbc) – антитела, които се доказват при прекарана инфекция с хепатит В и остават в организма цял живот. Изследват се преди поставяне на противохепатитна ваксина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *