Анти HCV (Хепатит C)

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат  за анти HCV на третия работен ден след 17ч. (без събота и неделя);

RNA-HCV – материали се вземат до 14-то  и 29-то число – резулатат съответно  на 16-то  и 31-во число от месеца.

Анти HCV (Хепатит C)

Хепатит C е инфекция, която засяга главно черния дроб. Причинител на заболяването е вирусът на хепатит С (HCV).  Хепатит C често протича без симптоми, но хроничната инфекция може да доведе до образуване на ръбцова тъкан (нефункционална тъкан, наподобяваща белег) по повърхността на черния дроб, а след години и до цироза. В някои от случаите хората с цироза развиват също и чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб или разширени вени в хранопровода или стомаха, което може да доведе до кървене или дори до смърт.

Заразяването с хепатит C става основно по кръвен път чрез венозна употреба на наркотици, чрез нестерилно медицинско оборудване и кръвопреливане, възможно е предаването от майка на дете. . Изчислено е, че 130–170 милиона души по света имат хепатит C.

Инкубационния период е до 3 месеца.

Острата хепатит С вирусна инфекция е трудна за диагностициране както поради липса на изразено класическо остро начало в по-голяма част от случаите, така и поради липсата на специфичен маркер за остра инфекция. Хепатит С вирусната РНК  ( RNA, рибонуклеинова киселина) е първият маркер, който се открива в кръвта около 15 дни след заразяването,  след което болния става източник на инфекцията без да има симптоми на чернодробна инфекция. След около 45 дни се появяват и антителата срещу хепатит С ( anti-HCV антитела).

Възможно е откриването на антитела и / или капсиден антиген ( HCV Ag/Ab ) при хепатит С. Това изследване се прилага при :

– пациенти с данни за остра инфекция ( тестът позволява 24 дни по-рано от ELISA – тестовете да се постави диагноза остър хипатит C);

– при донори на кръв и тъкани

Потвърдителни (блот) тестове ( Westernblot ) – прилагат се при HCV RNA отрицателни пациенти, за доказване на придходна инфекция с хепатит С или за верифициране специфичността на HCV Ag/Ab реакцията

Тестове за измерване на вирусния товар (или тестове за измерване на вирусното натоварване) (на английски Viral Load Tests). При тях се прави изследване на кръвта, като се търси рибонуклеиновата киселина (RNA) на вируса на хепатит C. Наличието на рибонуклеинова киселина на вируса в кръвта е индикатор за това, че вируса се размножава активно и заразява нови клетки. Изследването на хепатит С вирусната РНК може да бъде :

– Количествени тестове – тези тестове измерват количеството на вируса в един милилитър кръв (един милилитър кръв е приблизително една капка кръв). Резултатите от тези изследвания се използват и за да се предвиди как ще се отрази интерфероновото лечение на пациента. Колкото по-ниско е измереното количество, толкова е по-голям шанса пациента да се излекува.

Качествени тестове – тези тестове се опитват да открият наличието на рибонуклеинова киселина (RNA) на вируса в кръвта. Те се използват за да потвърдят наличието на хроничен хепатит C. Ако бъде открито наличието на вирусна RNA в кръвта, то теста е положителен. Ако не бъде открита вирусна RNA, то резултата е отрицателен.

Тестовете за измерване на вирусния товар се прилагат в слудните случаи :

– за мониториране на виремията по време на лечение на хепатит С инфекцията

– за диагностика в ранната фаза на хепатит С още около 15 дни след заразяването

– подозирана хронична хепатит С инфекция при серонегативни пациенти

– в случаите на гранични резултати от имунологичните тестове

– при положителни резултати за хепатит С антитела, за да се изключи или потвърди вирусното персистиране, което определя необходимостта от терапия


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *