HBsAg – количествен

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

HBsAg – количествен

Вирусът за хепатит В е двойноверижен  ДНК вирус. Предаването на инфекцията става посредством кръв и кръвни продукти, нестерилни медицински инструменти, акупунктура, перинатален – от майка на новородено по време на раждането, по полов път.

Повърхностния антиген HBsAg е основен маркер и се доказва в кръвта на почти всички заразени с хепатит В. Наличието дори и на минимални количества HBsAg има диагностична стойност. Количествения тест за HBsAg дава по косвен път представа за чернодробната концентрация на вируса на хепатит В.

Наличието на HBsAg, едновременно с HBeAg е белег за активна вирусна репликация. Наличието на HBeAg в кръвта се съпровожда с репликация на HBV, така че този антиген е маркер за висока вирусна инфекциозност, като неговата липса не означава и липса на вирусно размножение в заразения индивид. Това се отнася най-вече за инфекция с мутирал вариант на HBV, при който липсва продукция на HBeAg.

Количествените серумни нива на HBsAg в комбинация с HBV ДНК изследване, дават възможност за корекция на пегинтерферон терапията при HBeAg отрицателни пациенти с хроничен хепатит Б.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *