Анти HEV Ig M

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат всеки вторник след 17ч.

Анти HEV  Ig M

Хепатит Е се разпространява по фекално-орален механизъм чрез консумация на заразена вода или храна. Някои примати, прасета и др. са преносители на инфекцията. Рисковите фактори за развитието на хепатит Е инфекцията са лошите санитарно-хигиенни условия в големи райони на света. Няма доказателства за сексуално пренасяне или предаване чрез кръвопреливане . За разлика от хепатит А ( който също се пренася по фекално-орален път), предаването на хепатит Е рядко се случва чрез контакт с член от домакинството, който е бил заразен. Обичайните контакти не водят до разпространение на вируса.

Инкубационния период е 2 до 9 седмици.

Клинично изявена инфекция има само при около 10% от заразените. Вируса може да бъде доказан във фекална проба преди появата на симптомите и образуването на специфични антитела.

Най-често от хепатит Е заболяват възрастни между 15 и 40 години. Въпреки че децата са в контакт с причинителя, те прекарват инфекцията безсимптомно.

Клинично заболяването е подобно на хепатит А. Характерна е по-високата смъртност при бременни жени в първия триместър на бременността.

В самото начало на инфекцията ( 1-2 седмица) РНК на вируса на хепатит Е се доказва в кръвта чрез Real time-PCR , а по-късно (3-4 седмица) и в изпражненията.  Пикът на anti-HEV IgM антителата е през симптомната фаза на инфекцията и изчезват до 3-6 месеца след това. Титъра на anti-HEV IgG остава висок от 2-13 години след преболедуване.

Индикации за изследване:

– всички форми на остър вирусен хепатит, при които не са доказани останалите възможни вирусни хепатити;

– ако пациента е пътувал наскоро в епидемичните региони – основно Индия, югоизточна и централна Азия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *