Mycoplasma pneumoniae

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат всеки вторник след 17ч.

Mycoplasma pneumoniae

Микоплазмените инфекции се разпространяват по въздушно-капков път и се срещат най-често при ученици и студенти, живеещи в общежитие, войници и вътре във фамилията. Инфекцията е разпространена по цял свят и през цялата година, като зачестява в началото на зимата.

M. pneumoniae е позната предимно като причинител на атипична пневмония, но в действителност най-честата клинична изява е трахеобронхит или бронхиолит, съпътствани от симптоми от горен респираторен тракт. Симптомите могат да персистират от седмици до месеци и включват дрезгав глас, втрисане, температура, непродуктивна кашлица, болки в гърлото, хрема, главоболие, обща отпадналост. При по-тежки случаи може да се появи задух.

Инкубационният период е 3 – 4 седмици.

Протичането е най-често благоприятно, но са възможни усложнения – миокардити, перикардити, нефрити, миалгии, артрити, хемолитична анемия, тромбоцитопения, полиневрити, трансверзален миелит, менингоенцефалит. От страна на кожата се описва синдромът на Стивън – Джонсън, протичащ с кожни обриви – еритема мултиформе.

Изследват се:

  • Mycoplasma Pneumoniae IgM – остра инфекция
  • Mycoplasma Pneumoniae IgG – прекарана инфекция. Задържат се с години в организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *