Лаймска болест

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Лаймска болест (Л.Б, Borrelia Burgdorferi, BB, Кърлежова болест)

Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване, което се причинява от един вид спирохета / точното име на тази спирохета е Borelia burgdorferi / и се разпространява чрез ухапване от кърлеж.  Кърлежите, които разпространяват заболяването са много малки и много често ухапването може да остане незабелязано от човека. Лаймската болест спада към трансмисивните заболявания, чиито причинители се предават от кръвосмучещи насекоми и кърлежи. Лаймската болест има сезонен характер-случаите зачестяват през лятото и есента , което съвпада с периода на активност на кърлежите.

Лаймската болест протича в няколко фази и може да причини увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на човека. Инкубационният период на Лаймската болест е от 3 до 30-ина дни.

Ранната фаза се развива винаги на мястото на ухапването от кърлежа и предизвиква образуването на характерен, разширяващ се червен кръг в кожата.

Изследват се:

  • Лаймска болест IgM – при остра инфекция. Изследват се един месец след ухапването.
  • Лаймска болест IgG – при прекарана или хронична инфекция. Антителата от клас IgG се задържат години след прекарана инфекция.
  • Лаймска болест – потвърдителен тест (Westernblot) – дава информация за лайска болест, причинена не само от Borrelia Burgdorferi при неопределен или съмнителен резултат от IgM антителата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *