Рубеола

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Рубеола (Rubella) – заразяването става по въздушно-капков път от болен на здрав. Един от причинителите на TORCH синдрома при бременни.

Рубеолата е остра инфекциозна болест, която протича с умерено повишена температура, увеличаване на лимфните възли и обрив по кожата на цялото тяло. Причинител на заболяването е вирус, който навлиза в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите, а при заболяване на бременни жени – по кръвен път поразява ембриона и причинява необратими увреждания на плода. Инкубационният период на рубеолата е от 12 до 24 дни (най-често 14-16 дни).

  При възрастните рубеолата протича по-тежко и често с усложнения. Нерядко, особено у децата (25-30%), болестта протича безсимптомно. Безсимптомни форми могат да се развият и у бременни. При заразяване на непреболедували и неимунизирани бременни жени, вирусът атакува избирателно ембрионалната тъкан (тератогенен ефект), което може да доведе до аборт, преждевременно раждане или раждане на дете с вродени аномалии и уродства. Видът и локализацията на малформациите се определя от срока на бременността. Рискът за ембриона е най-висок през първите 2 месеца. Пораженията от вируса на рубеолата се изразяват в тежки очни заболявания, включително слепота, намаление на слуха до пълна глухота, различни по тежест сърдечни пороци, тежко умствено изоставане/т.нар. триада на Грег/.

В детска възраст детето бива имунизирано с ваксина за морбили, паротит и рубеола, с цел да изгради имунитет срещу причинителите. След имунизация се откриват антителата от клас IgG, които остават доживот.

Маркери за рубеола:

  • Рубеола IgM – при съмнение за остра инфекция
  • Рубеола IgG – говори за носителство и прекарана инфекция. Остава доживот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *