Херпес симплекс

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат всяка сряда след 17ч.

Изследването за херпес се провежда, за да се открие херпес симплекс вирус (HSV). Инфекцията с този вирус предизвиква поява на обриви, които са представени от групирани малки мехурчета. Обривът може да е разположен на различни места – устните, носа, очите, по кожата на лицето, в гърлото, уретрата, ректума, влагалището, срамните устни. Инфекцията с херпес може да доведе до повтаряща се поява на обриви.

Има два типа херпес симплекс вируси (HSV):

  • HSV тип 1 – обикновено предизвиква поява на обриви по устните. Разпространява се при целувки, при използване на общи съдове, когато има активни лезии. Този вирус може да причини обриви и по гениталиите.
  • HSV тип 2 – обикновено предизвиква поява на обриви в областта на гениталиите – генитален херпес. Обривът може да ангажира влагалището, срамните устни и пениса. Този вирус може да предизвика инфекция и при бебета, които са нормално родени (вагинално) от майки с генитален херпес. Разпространява се при полов контакт. В някои случаи може да причини и обриви в устата.

В по-редки случаи, HSV инфекция може да засегне и много други области, дори и мозъка.

Херпесната инфекция не може да бъде излекувана. След като веднъж се заразите с HSV, вируса остава в тялото завинаги като се „крие“ в определени нервни клетки и предизвиква повтаряща се поява на обриви. Причини за рецидивираща проява на херпес може да бъде стрес, умора, излагане на слънце, друга инфекция.

Изследват се следните маркери:

  • HSV 1 IgM – при съмнение за остра инфекция
  • HSV 2 IgM – при съмнение за остра инфекция
  • HSV 1 IgG – говори за носителство и прекарана инфекция. Остава доживот.
  • HSV 2 IgG – говори за носителство и прекарана инфекция. Остава доживот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *