Цитомегаловирус

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

Цитомегаловирусът принадлежи към семейството на херпесните вируси. Цитомегаловирусът се предава по полов път – чрез спермата и вагиналните секрети, чрез кръвта, слюнката, при трансплантация на органи, от майка на бебе преди или по време на раждане, както и при кърмене.

При повечето хора с добре функционираща имунна система първоначалното заразяване може да доведе до състояние подобно на лека настинка. След това вирусът остава в организма в латентно състояние.

Към края на живота си с този вирус са инфектирани практически 100% от хората. В повечето случаи той не се проявява, но при намаляване на имунитета се активизира и предизвиква заболяване.

Понякога е достатъчна баналната авитаминоза, но по-често нещо необикновено – синдром на имунния недостиг (СПИН) или приемането на особени лекарства, прилагащи се за лечението на онкологичните заболявания, които понижават имунитета.

Заразяването с цитомегаловируса представлява голяма опасност за бременните жени, тъй като съществува опасност инфекцията да се предаде на развиващия се ембрион. Ако жената се е заразила отдавна и инфекцията не се изостря, вероятността вирусът да увреди бъдещото дете е ниска. Но при заразяване по време на бременност тази вероятност нараства.

Изследват се следните маркери:

  • анти CMV IgM – при съмнение за остра инфекция
  • анти CMV IgG – говори за носителство и прекарана инфекция. Остава доживот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *