Ебщайн-Бар вирус ( EBV EBNA Ig G )

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат всеки вторник след 17ч.

Ебщайн-Бар вирус ( EBV EBNA  Ig G )

Анти – EBNA  1 – Epstein Barr Nuclear Antigen – IgG  е необходим маркер за комплексна диагностика на  EBV инфекцията.

Епщайн-Бар вируса (EBV) принадлежи към фамилията на херпесните вируси. Причинител е на инфекциозната мононуклеоза и се асоциира с лимфома на Burkitt, назофарингеалния карцином и X-свързания лимфопролиферативен синдром.

Диагнозата на EBV инфекция се потвърждава в над 90% от случаите чрез идентификация на антитела срещу специфичните EBV антигени ( вирусоспецифични антитела ). Те имат своеобразна динамика за различните фази на заболяването и това определя клиничното им значение.

*  Наличието на анти-VCA  IgM е средство на избор при потвърждаване на прясна инфекция. Тези антитела имат пик по време на прехода от ранната към острата фаза на заболяването и изчезват в рамките на 2-3 месеца. Почти едновременно с намаляване на циркулиращите анти-VCA IgM се появяват и анти-VCA IgG. Те имат пик между 2 и 4 седмица (в периода на острата инфекция ), остават да персистират до края на живота и са показателни за  контакт с EBV под формата на безсимптомна или клинично проявена инфекция.

Повечето пациенти (>80%) с изявена симптоматично инфекциозна мононуклеоза показват високи нива на VCA IgM  и IgG при първо изследване.

* Антителата към EBNA 1 се появяват относително късно ( 3-6 седмици ) след началото на заболяването при почти всички случаи на EBV инфекция и остават да персистират. Тези антитела могат да липсват при имуносупресирани пациенти, както и при тези с хронична обострена EBV инфекция.

* Присъствието на анти VCA IgM и липсата на анти-EBNA 1 IgG са показателни за първична EBV инфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *