Helicobacter Pylori – Ig G антитела

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат на втория работен ден след 17ч. (без събота и неделя)

 

Helicobacter pylori  ( наричан още Campilobacter pylori ) e грам-отрицателна бактерия със спираловидна форма и камшичета, инфектираща стомашната лигавица, причинявайки редица гастроинтестинални заболявания, като язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и може да увеличи риска от стомашен аденокарцином, поради което е класифициран като канцероген тип І.

Смята се, че над 50% от населението в света са носителите на Helicobacter pylori, предимно в развиващите се страни. В 80% от случаите липсва каквато и да било симптоматика. Начинът на разпространение все още крие някои неизвестни, но понастоящем лекарите се единодушни, че механизмът на предаване на инфекцията е орално-орален или фекално-орален, т.е. чрез замърсени хранителни и питейни продукти, по битов път – чрез предмети или целувки. H. Pylori е изолиран от фецес, слюнка, зъбна плака. Локализира се в областта на стомашната лигавица като притежава набор от морфологични и физиологични предимства за тази цел, предпазващи го от ниското рН на стомашния сок.

В повечето случаи носителството на Helicobacter pylori е безсимптомно. Възможно е при самото инфектиране да се наблюдават преходни оплаквания като безапетитие, гадне, повръщане, общо неразположение, но такива могат и да липсват. Смята се, че самото инфектиране настъпва още в детска възраст. Клинична картина обаче може да има и тя да се припокрива с тази на хроничен гастрит или стомашна или дуоденална язва с възможните от тях усложнения.

За диагностицирането наличието на Helicobacter pylori, насочваща е именно такава симптоматика. Доказването на инфекцията е възможно по няколко начина:

– чрез търсене на антителна в периферна кръв,

– чрез търсене на антигени, типични за бактерията във фецеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *