QuatiFERON TB-GOLD

Взема се: Венозна  кръв
Условия за вземане: Няма
Забележка: Резултат всеки четвъртък след 17ч.

 QuatiFERON  TB-GOLD

Пакетът включва следните изследвания :

  • TB antigen – NIL
  • Mitogen-NIL
  • Резултат

Туберкулозата е заболяване известно от древността ,запазила се и до днес. 45-55 милиона годишно боледуват от туберкулоза,а всяка година заболяват 3 милиона души и умират 2 милиона. Най-разпространена е в страните с нисък стандарт на живот.

В последните години се наблюдава ,че заболяват и хора,които имат добър начин на живот,но са подложени на стресиращи организма професии или при хора дълго време приемащи препарати поттискащи имуногенезата в организма или други боледуващи от опортюнистични инфекции,които не са диагностицирани навреме и лекувани.

Туберкулозата обикновено протича хронично.От болестта боледуват хора животни и птици.Типичния причинител на туберкулозата се казва Микобактериум туберкулозе и е открит от Роберт Кох през 1882г. Изолирани са микобактерии при животните и птиците, някои от които могат да предизвикат заболяване у човека. Човек може да се зарази при контакт с друг човек, който може само да пренася бактериите и да не знае/това са група хора ,които са се заразили, но не са развили заболяване или прекарали туберкулоза и не са лекувани,защото не им е поставена диагноза/. Освен от човек на човек ,туберкулозата се разпространява и при консумиране на продукти от болни животно най –често от крави. Безконтролното продаване по улиците на прясно мляко от частни производители е много честа причина да се зарази човек с туберкулозни бактерии.

В QuantiFERON TB-GOLD теста се използват специфични антигени, които се намират само в Микобактериум туберкулозис и липсват във всички ваксинални щамове и при почти всички видове микобактерии,разпространени при животни и птици.

Тестът е уникален със своята специфичност и чувствителност .Пробата дава ясен отговор дали има или няма инфекция.Той доказва заболяване при пациенти ,които са били в контакт с болни и заразоносители, независимо дали пациента има клинични оплаквания или не. Той е много важен във фазата, когато човек не отделя бацили и не може да се докаже микробиологично неговото заболяване. И това е една индикация, че човек наистина е инфектиран с туберкулоза и развива процес на туберкулозна инфекция. Важен е във фазата  на летентната туберкулоза и на туберкулозата, която е извън белите дробове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

антибот *